Nu veel mensen meer thuis zijn is het belangrijk om te gaan sporten of voldoende te bewegen. Fit blijven is goed voor je mentale gezondheid en je immuun systeem. Wat je doet voor sport maakt niet uit, als het maar bij je past en wat je leuk vindt.

De gevolgen van te weinig bewegen liegen er niet om. Er is een verband gevonden tussen te weinig bewegen en een hoge bloeddruk. Bij onvoldoende beweging stijgt je cholesterolgehalte, en dat verhoogt de kans op een hart of een herseninfarct. Kortom sporten zorgt er voor dat je bloeddruk op een normaal niveau blijft. Obesitas komt dan ook steeds vaker voor en kan leiden tot suikerziekte en hart en vaatziekte. Obesitas ontstaat door een combinatie van te weinig bewegen en niet gezond en gevarieerd eten. Daarom leven mensen ook vaak korter met obesitas. Als je wilt weten of je officieel overgewicht hebt, dan kun je jouw bmi berekenen op bmiberekenen.nl

We hebben allemaal wel eens stress, en als je niet beweegt of sport ben je gevoeliger voor stress.

En dat kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn en een slechte weerstand. Om stress te verminderen is sporten ook het meest effectieve. Naar het verband tussen dementie en bewegen is onderzoek gedaan. Daar is uit gebleken dat het dementie proces door meer bewegen wordt vertraagt.

Doordat dementerenden meer sporten wordt hun eetlust beter, slapen ze beter en het heeft een positief effect op communicatie en stemming.

Tips om meer te bewegen

  • Neem vaker de trap in plaats van de lift.
  • Loop tijdens het telefoneren.
  • Vind een actieve hobby.
  • Ga fitnessen en gebruik een fitness schema
  • Ga een stukje wandelen in de lunch pauze.
  • Pak de fiets of loop als je ergens zijn moet of een afspraak hebt.
  • Beoefen een sport die je leuk vindt en bij je past. 

Het beweeg advies is liefst vijf dagen per week dertig minuten. Meer mag natuurlijk ook maar bouw het wel rustig op. Een goede manier om je geest en lichaam gezond te houden is dansen.

Je bouwt je conditie er ook mee op, en het blijkt zelfs dat dansen net zo effectief is als fietsen en joggen om je spieren op te bouwen en kilo’s kwijt te raken. Simpel maar heel effectief is touwtje springen. Touwtje springen is heel effectief om vet mee te verbranden. Je traint je hele lichaam plus je hart en bloedvaten worden versterkt. Bouw het rustig op en begin met tien minuten per dag.

Traplopen is cardio en krachttraining ineen. Met traplopen train je je conditie, bil en beenspieren.

Omdat je hiermee een beroep doet op verschillende spiergroepen raak je snel buiten adem. Het is daarom een zware oefening, je verbrandt ongeveer tien calorieën per minuut en dat is 560 kcal per uur. En met traplopen wordt niet bedoeld een paar keer per dag de trap op en af. Maar iedere dag minstens een half uur traplopen, begin met een kwartier.

Een stuk wandelen is gezond en goed voor hart, longen, spieren, gewrichten, geheugen en bloeddruk. Let daarbij goed op je houding, loop rechtop en ontspannen en bepaal zelf je tempo.

Vooral als je flink doorloopt gaat je conditie er op voorruit. Een rondje hardlopen buiten is natuurlijk ook gezond, maar niet altijd voor je spieren en gewrichten. Daarom is het niet aan te raden als je last hebt van spier en/of gewrichtsaandoeningen. Thuis kan het ook, daar heb je fitness hardloop banden voor. Fietsen heeft als voordeel net als wandelen, dat je kans op blessures minimaal is. Je gaat er fitter uitzien en zo voel je je dan ook. Met fietsen en wandelen krijg je meer zuurstof binnen en dat geeft een energiek gevoel. Je kunt daarbij ook fietsen naar je werk en de supermarkt want alle beetjes helpen! Zo zie je dat er genoeg te sporten is tijdens de lockdown.

Op internet zijn ook fitness oefeningen te vinden die je thuis kunt doen, daar is genoeg keus in voor iedereen. Veel succes!