Fitness is je passie en je bent misschien wel zes of zeven dagen te vinden in de sportschool. Misschien herken jij jezelf hierin en wil je met deze passie wel een baan vinden, dat kan. Er zijn hier genoeg mogelijkheden voor. Zo kan je een personal trainer, fitnessinstructeur of bijvoorbeeld een yoga leraar worden. In deze blog is te lezen welke opleidingen er zijn en wat deze opleidingen inhouden.

Geen opleiding

Als personal trainer kan je al starten zonder diploma. Je kan je gewoon inschrijven bij de Kamer van Koophandel en supersnel en je bent klaar om aan de slag te gaan. Helaas wordt dit wel afgeraden om te doen. Je denkt misschien wel dat je genoeg kennis hebt over sport en voeding, maar in de praktijk blijkt deze kennis niet genoeg te zijn, en er komen ook andere belangrijke punten voorbij waar je op moet kunnen reageren. Om een goede personal trainer te worden, en ook serieus genomen te worden, moet je een opleiding of cursus gaan volgen.

MBO opleidingen

Ten eerste heb je de opleiding Fitnesstrainer A. Dit is een Fitness instructeur opleiding MBO en hier krijg je veel basiskennis en alles wat je moet weten om een succesvol fitness instructeur te worden. Deze opleiding duurt in tegenstelling tot andere sportopleidingen maar vier maanden en het slagingspercentage is 90%. Ook heb je voor deze opleiding geen andere opleiding nodig. Iedereen kan deze opleiding volgen. Ook bestaat er de opleiding Fitnesstrainer B. Dit is een vervolgopleiding van Fitnesstrainer A. Om deze opleiding te volgen heb je dus ook Fitnesstrainer A nodig. In deze opleiding krijg je meer te weten over één op één training en over coaching. Verder zal je nog dieper op de stof in gaan van opleiding A. Wel duurt deze één maand langer dan Fitnesstrainer A, namelijk vijf maanden. Als laatste heb je ook nog de NASM opleiding. Dit is een opleiding die Europees erkend is. In deze opleiding krijg je alles te weten over wat een personal trainer zijn inhoud en welke vaardigheden een personal trainer heeft. Deze studie is erg wetenschappelijk en je zal met deze studie een stage moeten volgen, om zo ervoor te zorgen dat je ook leert in de praktijk.

HBO opleidingen

De voorgaande opleidingen waren allemaal opleidingen die vergelijkbaar zijn met een MBO opleiding. Er zijn ook mogelijkheden om een Personal Trainer HBO opleiding te volgen. Om HBO geschoold te zijn zal je ook Fitnesstrainer A en B volgen. Daarnaast zal je ook verschillende cursussen volgen, zoals een cursus functioneel training. De opleiding Exercise for Health Specialist is een niveau 5 en is dus ook een HBO studie. Wil je dus een hoger niveau personal trainer zijn, dan zal je ook de eerste twee studies van MBO volgen en verder je gaan ontwikkelen in andere studies.

Specialiseren

Misschien heb je deze studies of opleidingen gevolgd en kom je erachter dat er veel concurrentie is, dan is het misschien iets voor jou om je verder te gaan specialiseren. Dit kan zijn in vechtsporten, yoga of misschien bootcamp lessen. Door je verder te specialiseren zal je ook een uniek aanbod kunnen hebben en dit kan je helpen om toekomstige klanten te werven.